En ny uppsättning ingredienser för här hemma bakas det för fullt. Bästa tidsfördrivet när jag egentligen bara går och väntar på att få komma iväg till Italien. Dagarna går långsamt nu... Idag bestämde jag mig för att baka bröd. Det blir en överraskning varje gång, för jag går efter benämningen man tager vad man haver. Det är ett jättebra uttryck att gå efter, framför allt när man är hemma i Skåne och kan rota i mammas (ja, jag säger mammas för pappa har nog ingen större koll på alla mjölsorter) skafferi. Jag hittade en salig blandning av frön, nötter och mjöl och komponerade ihop följande recept. Enjoy.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda 4 dl filmjölk med 1 dl mörk sirap och 2 rivna äpplen (skalade).
I en annan bunke blandar du 1 dl grovt hackade hasselnötter med 1 dl melonkärnor, 1 dl solroskärnor, 1 dl vetekli, 1 dl rågmjöl, 1 dl havregryn, 2,5 dl grahamsmjöl, 3 dl vetemjöl och1 dl kruskakli. I dessa torra ingredienser blandar du också i 1,5 tsk bakpulver, 1,5 tsk bikarbonat, 1,5 tsk salt och 2 tsk brödkryddor.
Häll filmjölksblandningen över de torra ingredienserna. Blanda väl.
Täck en brödform med bakplåtspapper. Häll i smeten. Toppa med lite rågmjöl och skjuts in i ugnen i cirka 45 minuter.
Ser det ut så här, och smakar det som en Gudagåva - ja då har du gjort helt rätt.